skip to main | skip to sidebar
malakasi

Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Ο ΞΕΝΏΝΑΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αναρτήθηκε από Μ Α Λ Α Κ Α Σ Ι στις 12:21 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΡΟΣΙΆ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ.....

Αναρτήθηκε από Μ Α Λ Α Κ Α Σ Ι στις 12:07 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα
Εγγραφή σε: Αναρτήσεις (Atom)
Μ Α Λ Α Κ Α Σ Ι
Γνωριμία με την ζωή στην περιοχή...νέα και ανακοινώσεις... ενδιαφέροντα και μη... Με φωτογραφίες και σχόλια από το διαδίκτυο και αλλού....
Προβολή πλήρους προφίλ

Η ΩΡΑ ΣΤΟ ΜΑΛΑΚΑΣΙ ΕΙΝΑΙ...

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣΙΟΥ

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣΙΟΥ

ΧΡΉΣΙΜΑ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΌΣ ΞΕΝΩΝΑΣ ΜΑΛΑΚΑΣΙΟΥ
ΤΗΛ 24320-71002 ΚΑΤΗΓΟΡΊΑ ( 2**)
http://www.vlahoi.net .................ΠΟΛΥΠΟΙΚΟΙΛΟ

http://www.dimos-malakasiou.gr ........ΔΗΜΟΤΙΚΟ

http://www.oreinatrikala.gr ............ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΌ

http://www.e-erevna.gr .............ΤΟΠΙΚΈΣ ΕΙΔΉΣΕΙΣ

http://www.trikala.gr....................... ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΌ





ΧΑΛΙΚΙ

ΧΑΛΙΚΙ

ΜΑΛΑΚΑΣΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.....

Απέχει 9,5 χλμ. από την Παναγία και 49,5 χλμ. από την Καλαμπάκα. Είναι το τελευταίο χωριό του ν. Τρικάλων στη διαδρομή προς Μέτσοβο, Ιωάννινα. Είναι κτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Ζυγός, σε υψόμ. 950μ. Ανήκει στο Δήμο Μαλακασίου και οι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία, γεωργία και υλοτομία. Στην τουρκική απογραφή του 1454/55 ο οικισμός αναφέρεται ως Μαλακάσι. Σε πηγή του 1660 το Μαλακάσι μνημονεύεται μεταξύ των χριστιανικών οικισμών της περιοχής. Ο οικισμός υπαγόταν εκκλησιαστικώς στην Πατριαρχική Εξαρχία του Μετσόβου, μετά από μία σειρά προνομίων που χορηγήθηκαν στο Μέτσοβο από τον Μεχμέτ Δ΄. Ο Fr. Pouqueville, το 1806, έγραψε ότι είχε 500 τζάκια, ενώ στην απογραφή του 1881 είχε 943 κατοίκους. Η ύπαρξη του τοπωνυμίου Παλιοχώρι θεωρείται ως ένδειξη ότι ο οικισμός βρισκόταν, παλαιότερα, εκεί όπου το τοπωνύμιο, 45 λεπτά στα νότια της σημερινής θέσεως. Η εγκατάσταση στο σημερινό χωριό έγινε γύρω στα 1700.

Ο οικισμός έχει παράδοση στην εκπαίδευση. Το 1775, ο Κοσμάς Αιτωλός φέρεται ιδρυτής σχολείου στο Μαλακάσι, στο οποίο λειτούργησε, από το 1833 και για 10 έτη παρθεναγωγείο, και, από το 1870 έως το 1881, αλληλοδιδακτικό. Μετά την ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, μεγάλο μέρος της κτηματικής περιοχής του Μαλακασίου βρέθηκε σε τουρκικό έδαφος και υπήχθη στον καζά του Μετσόβου. Πριν από την ενσωμάτωση των εδαφών αυτών στο ελληνικό δημόσιο, το 1912, ο οικισμός δέχθηκε νέο πλήγμα, όταν το αγρόκτημα Μοκόσι χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάσταση προσφύγων από την Κουτσούφλιανη, το 1900.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μεγαλοπρεπέστατος ναός που βρίσκεται δίπλα από την πλατείατου χωριού. Κτίστηκε το 1893 στη θέση του ομώνυμου ναού που είχαν κτίσει οι Μαλακασιώτες το 1729, όταν δηλ. μετέφεραν το χωριό στη σημερινή του θέση και είχε καεί το 1892. Είναι πέτρινη τρίκλιτη βασιλική με τρούλλο. Επιβλητικό το διόροφο πέτρινο καμπαναριό που εφάπτεται του ναού. Εξαιρετικής τέχνης είναι το τέμπλο με θαυμάσιες εικόνες. Ο ναός είναι δωρεά του Δημ. Φραγγούλη.


Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Πέτρινη τρίκλιτη βασιλική που ανάγεται στον 18ο αι. και βρίσκεται 2 χλμ. έξω από το χωριό. Είναι ξυλόστεγη με νάρθηκα στη δυτική πλευρά και με πολλές μεταγενέστερες επεμβάσεις. Στο ναό φυλάγονται έξι δεσποτικές εικόνες του 18ου-19ου αιώνα. Το βημόθυρο φέρει επιγραφή του 1892 και ο επιτάφιος επιγραφή του 1849.

ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Μολονότι οι ναοί αυτοί είναι παλαιοί, αγνοούμε τον χρόνο κτίσεως.

ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΑΛΑΛΚΟΜΕΝΑΙ

Βρίσκεται κοντά στο χωριό όπου σώζονται ερείπια από την πόλη.

ΤΟΠΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

ΠΕΤΡΑ ΦΙΔΙ

Εδώ σώζονται ερείπια του ελληνικού φυλακίου των συνόρων του 1912 και άλλων κτισμάτων και το εξωκκλήσι των Αγίων Αποστόλωνμε τοιχογραφίες.

ΣΑΪΤ ΠΑΣΑ

Βρίσκεται πιο πάνω από την τοποθεσία Πέτρα Φίδι, στην παλιά βλαχόστρατα προς Μέτσοβο. Εδώ υπήρχε ονομαστό χάνι που παραθέριζαν και πολλοί πασάδες των Ιωαννίνων.

ΚΑΜΠΟΣ ΔΕΣΠΟΤΗ

Η γνωστή σε όλους τοποθεσίαμε εστιατόριο, βρύση και σταθμό αποχιονισμού,δίπλα στην εθνική οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων, σε υψόμετρο 1300μ.

ΤΡΑΓΟΠΕΤΡΑ

Θαυμάσιος χώρος δασικής αναψυχής με ωραία θέα προς τα βουνά του Ζυγού.Εδώ η Marian Hollond Mc Allister τοποθετεί το αρχαίο Αιγίνιο.

ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΤΣΑΠΟΥ (ΚΙΑΤΡΑ ΑΛ ΤΣΑΠΟΥ)

Ονομάστηκε έτσι από τον Μετσοβίτη οπλαρχηγό Απόστολο Δεληγιάννη, τον επονομαζόμενο Τσάπου, ο οποίος δολοφονήθηκε εδώ ανήμερα το Πάσχα του 1837 από τον αρβανίτη Αρίμπεη.

ΠΗΓΕΣ

Μέσα και έξω από το χωριό βρίσκονταιοι πηγές Τριαντάφυλλο, Χάνι, Μάγγου, Κυριακή και Φουντανιάρι

orinatrikala.com

Το Μαλακάσι βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Νομού Τρικάλων σε υψόμετρο 850 μ. και απέχει 8 χλμ. από την Παναγία. Πρόκειται για ένα χωριό το οποίο ήταν ένα από τα πλουσιότερα της ευρύτερης περιοχής, χτισμένο με διώροφα αρχοντόσπιτα, ενώ -σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων- είχε μεγάλη διακίνηση σε χρυσές λύρες. Στο χωριό οι κάτοικοι είναι πρόσχαροι, ζεστοί και φιλόξενοι αλλά και πολύ περίφανοι για την ιστορία τους.

Το Μαλακάσι είναι μια περιοχή ιδανική για τους λάτρεις της τετρακίνησης και του κυνηγιού καθώς τα θηράματα είναι ποικίλα και οι διαδρομές στα γύρω δάση ατελείωτες. Το χωριό φημίζεται επίσης και για τα τυροκομικά του προϊόντα. Μάλιστα, δίπλα στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας λειτουργεί και ένα πραδοσιακό τυροκομείο το οποίο έχει σπεσιαλιτέ την κεφαλογραβιέρα και τροφοδοτεί όλο το Μέτσοβο.

agrotravel.gr

ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ

ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ

ΥΠΑΡΧEI ΕΊΔΗΣΗ....;

παρακάτω έχουμε διάφορες ειδήσεις

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ ....


Νέα γενιά για την αρκούδα της Πίνδου

Ολο τον χειμώνα δεν ησύχαζε καθόλου μέσα στη φωλιά της. Οι βιολόγοι που την παρατηρούσαν στέκονταν ανήμποροι να εξηγήσουν την... ανησυχία της. Ωσπου το μυστήριο λύθηκε με τις πρώτες ανοιξιάτικες μέρες.

Η μικρή Κατερίνα, η 5χρονη θηλυκή αρκούδα που κινείται στη βορειοανατολική Πίνδο, ξεμύτισε για να πιει νερό στο κοντινό ρέμα. Ακριβώς πίσω της στέκονταν τα δύο νεογέννητα αρκουδάκια της. Να γιατί ήταν ανήσυχη!

«Είναι η πρώτη περίπτωση ραδιοσημασμένης αρκούδας που γεννάει τα μικρά της και ενώ βρίσκεται "υπό παρακολούθηση"», επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ», που την «προσέχει».

Η παρακολούθησή της με τη μέθοδο της δορυφορικής τηλεμετρίας εντάσσεται στα αντικείμενα του ειδικού ερευνητικού προγράμματος διετούς διάρκειας (2006-2008), που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2006, για τη μελέτη της επίδρασης της όχλησης από τα έργα κατασκευής της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Παναγία - Γρεβενά, στις συνήθειες και τις μετακινήσεις των αρκούδων της περιοχής.

Η φωλιά της Κατερίνας (που είναι μία από τις 13 αρκούδες με ραδιοκολάρο που κινούνται στη ΒΑ Πίνδο) απέχει μόλις 1 χλμ. από το κατασκευαζόμενο τμήμα της Εγνατίας Οδού Παναγία - Γρεβενά.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα, όπως τονίζει η «Καλλιστώ», είναι «πόσο εύκολα θα προσαρμοστούν τα μικρά αρκουδάκια σε ένα τοπίο που συνεχώς αλλάζει και αλλοιώνεται, όχι μόνο από την ίδια την κατασκευή στη ζώνη κατάληψης του έργου, αλλά και από τα λεγόμενα «συνοδά» έργα (καθ' υπέρβαση των περιβαλλοντικών όρων), όπως δημιουργία δανειοθαλάμων -λατομείων σε αδιατάρακτα τμήματα του δασικού βιοτόπου της αρκούδας».

* Ημερίδα για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον Γράμμο συνδιοργανώνει η «Καλλιστώ» με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς και την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς. Θέμα της ημερίδας, η οποία θα γίνει αυτή την Κυριακή (30 Μαρτίου) στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, είναι: «Η προστατευόμενη περιοχή του Γράμμου. Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τα ορεινά οικοσυστήματα του Ν. Καστοριάς και τα είδη - σύμβολα αυτού. Ο ρόλος των εθελοντών και εθελοντριών σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης».

ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΕΡΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/03/2008


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ

WorldWide Telescope
Tο WorldWide Telescope είναι μια εφαρμογή για εικονικές περιηγήσεις στο Διάστημα για τους φίλους της Αστροονομίας καί όχι μόνο, πρόκειται για μία εκπληκτική εφαρμογή που θα σας ταξιδέψει πολύ μακριά.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι χρήστες του έχουν πρόσβαση σε 12 Terabyte δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί για το διάστημα και τα οποία προέρχονται από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble, Spitzer και Chandra, από το πρόγραμμα χαρτογράφησης του ουρανού Sloan Digital Sky Survey και από άλλες πηγές.
Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει στο κοινό να εξερευνήσει γαλαξίες, άστρα, μακρινά πλανητικά συστήματα και άλλους προορισμούς στο γνωστό Σύμπαν. Επίσης οι χρήστες μπορούν να διαλέγουν σε ποιο μήκος κύματος κοιτούν το Σύμπαν και, εκτός από τις έτοιμες ξεναγήσεις, μπορούν να σχεδιάζουν και να αποθηκεύουν τις δικές τους διαδρομές.

To κατεβάζετε από εδώ

http://www.worldwidetelescope.org/

ΑΠΟ ΤΟ << Η ΕΡΕΥΝΑ OΝLINE >>

Τρίκαλα, 17/5/2008

Του Βαγγέλη Γκιάτα
Ο απόηχος της «επιχείρησης» κατευνασμού των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας του δήμου Μαλακασίου από τον Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Φ. Γκούπα, το Νομάρχη κ. Ηλία Βλαχογιάννη και του προέδρου της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε.», έτσι όπως αυτή εκφράστηκε με την επίσκεψή τους στην περιοχή, δε λέει να κοπάσει.
Οι αντιδράσεις και οι φόβοι που έθεσαν στους παραπάνω τόσο ο δήμαρχος κ. Δημ. Λιάτης, οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, όσο και μεμονωμένοι κάτοικοι για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως έχει στην υγεία τους, στο περιβάλλον και γενικότερα στο οικοσύστημα η λειτουργία ενός ακόμη λατομείου εξόρυξης αδρανών υλικών, τα υλικά του οποίου χρησιμοποιούνται στα έργα της Εγνατίας, σίγουρα δε μπορεί να αγνοηθούν από κανέναν.
Η περίπτωση του δήμου Μαλακασίου θέτει στην ουσία μια ουσιαστική παράμετρο που συνήθως αγνοούν ή δεν λαμβάνουν και πολύ υπ’ όψιν τους οι παράγοντες σχεδιασμού μελέτης και εκτέλεσης μεγάλων έργων.
Την παράμετρο ότι για την εκτέλεση μιας τόσο μεγάλης παρέμβασης χρειάζονται να συνυπάρχουν τρία πράγματα: η κοινωνική συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η προστασία της υγείας και ποιότητας ζωής των κατοίκων των περιοχών όπου εδράζεται το έργο.
Ασφαλώς η κατασκευή της Εγνατίας οδού είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο υποδομής για την σύγχρονη Ελλάδα και είναι κατανοητή η βούληση της κυβέρνησης και κυρίως του ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει το έργο.
Όμως φαντάζει ακατανόητη η προσπάθεια να ξεπεραστούν, χωρίς καμία εγγύηση, οι αντιδράσεις οι επισημάνσεις και οι φόβοι των κατοίκων για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και κυρίως στη δημόσια υγεία που συνιστά η λειτουργία ενός ακόμη λατομείου στο χώρο.
Οι επισημάνσεις του Δημάρχου
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σκύψει κανένας σ’ αυτά που ο Δήμαρχος κ. Λιάτης επισήμανε στους κ. Γκούπα και Βλαχογιάννη.
«… Για το Δήμο μας είναι ευλογημένη τύχη που κατασκευάζεται η ΕΓΝΑΤΙΑ και μάλιστα η χάραξή της συμπίπτει με το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ κομμάτι αυτού του δρόμου. Το μόνο κακό είναι που αυτός ο δρόμος άργησε 25-30 χρόνια!!! Τότε που αντί για 4 παιδιά στο δημοτικό σχολείο Παναγίας ήταν 300!!! Σε αυτή την περίπτωση ΟΛΑ θα έπαιρναν άλλο δρόμο, όλα θα ήταν διαφορετικά.
Όμως είναι ανάγκη να προσγειωθούμε στο Σήμερα. Βρίσκεστε εδώ κύριε Γενικέ για να βοηθήσετε:
- Να αποτραπούν περαιτέρω καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής.
- Για να μην χαθούν χρήματα που τόσο έχει ανάγκη η Πατρίδα μας από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα (31-12-08 Πέρας του Γ΄ ΚΠΣ)
- Να συνδράμετε και εμάς τους Δημότες Μαλακασίου.
Να βοηθήσετε δηλαδή την δημοτική αρχή να κάνει υποδομές στα χωριά μας, μπας και κάνουμε μια καινούργια αρχή τώρα, που η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ σε συνδυασμό με την ΟΔΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ την γνωστή μας ως Ε-65, είναι στην κυριολεξία η κλωστή – ο μίτος που θα μας βγάλει από την απομόνωση και από τη θλιβερή πορεία προς την ερήμωση που απειλεί τον τόπο μας.
Όντας άνθρωποι ζυμωμένοι με τη δημοτική ποίηση και μουσική, γνωρίζουμε ότι στην ΑΡΤΑ ο Πρωτομάστορας δεν έφτανε να δώσει την τέχνη και το μυαλό του για να στεριώσει το γιοφύρι. Του ζητήθηκε προκειμένου να προχωρήσει αυτό το μεγάλο έργο, ό,τι πιο πολύτιμο είχε, την ίδια τη ΓΥΝΑΙΚΑ του.
Εμείς, ως Δήμος, ως τοπικά διαμερίσματα αλλά και ως δημότες/ ιδιοκτήτες χωραφιών αλλά και ως απλοί δημότες, εισφέραμε και εισφέρουμε στην υπόθεση της κατασκευής της ΕΓΝΑΤΙΑΣ.
Δώσαμε βράχους για εξόρυξη αδρανών υλικών, διαθέσαμε δημοτικές εκτάσεις και ιδιωτικά χωράφια για τις αποθέσεις των χωμάτων, ανεχτήκαμε την μόλυνση των νερών κάτω από την στάθμη των σηράγγων, χάσαμε πολύτιμες και ιστορικές πηγές, μολύνθηκε το ποτάμι μας, ο Πηνειός και μάλιστα κοντά στις πηγές του, αναπνεύσαμε πολλή σκόνη, θυσιάσαμε αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή!!!
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ!!!
Μέχρι σήμερα όμως, ο Δήμος μας ωφελήθηκε μόνο στο μέτρο που ντόπιο προσωπικό απασχολείται στην κατασκευή καθώς και ότι μονάδες στέγασης (σπίτια, ξενοδοχεία), μαγαζιά για εστίαση των εργαζομένων δούλεψαν. Αυτό δεν το αγνοούμε, ούτε το θεωρούμε αμελητέο… ως δημοτική αρχή πασχίζουμε να δημιουργήσουμε ή να αναβαθμίσουμε τις υποδομές στα τοπικά διαμερίσματα του δήμου…».
Οι όροι που θέτει ο δήμος
- Να τηρηθούν οι όροι του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Δήμου ΝΑΤΤΙΚΑΤ το 2007…
- Οι χώροι που χρησιμοποιούνται ως δανειοθάλαμοι να μην επεκτείνονται αυθαίρετα.
- Να αποκατασταθούν και να φυτευτούν. Και θα θέλαμε κ. Γενικά η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. που είναι κατά το σχήμα ο εγγυητής για την αποκατάσταση των δανειοθαλάμων, να μας το επιβεβαιώσει και παρουσία σας.
- Επίσης να διαμορφωθούν τα αγροτεμάχια και οι δημοτικές εκτάσεις σύμφωνα με τα περιγραφόμενα στα συμφωνητικά ΑΤΤΙΚΑΤ – ιδιωτών.
- Να αποκατασταθούν οι επαρχιακοί δρόμοι στα τμήματα που καταστράφηκαν από την βαριά κυκλοφορία των οχημάτων των εταιριών.
- Να λειτουργεί το σύστημα υγρονέφωσης και κατακρήμνισης της σκόνης που παράγει το σπαστηριοτριβείο στο «Πάρτσι» και το οποίο έπαψε να λειτουργεί με αποτέλεσμα η σκόνη να πλήττει τον Κορυδαλλό συχνά – πυκνά και έντονα.
Τα αιτήματα
- Η δημιουργία ενός Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) από την Εγνατία Α.Ε. στο Θεσσσαλικό τμήμα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, θα ήταν για τον δήμο Μαλακασίου ένα παράθυρο στο σύγχρονο κόσμο.
ΜΑΛΑΚΑΣΙ:
- Ολοκλήρωση των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης καταστράφηκαν.
- Κατασκευή της υπόβασης και βάσης μέχρι 3α, του δρόμου Μαλακάσι –Τσβορο-Νεροκρατήματα.
- Κατασκευή 2 φραγμάτων συγκράτησης των γαιών μέσα στο χωριό και την αποφυγή κατάρρευσης σπιτιών.
- Βοήθεια στο Σύλλογο Μαλακασιωτών και την «Ενεργειακή Μαλακασίου» στην προσπάθεια να κατασκευάσει το υδροηλεκτρικό έργο.
ΠΑΝΑΓΙΑ:
- Να τηρηθούν τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα (Ι.Σ. Δήμου ΝΑΤΤΙΚΑΤ) το 2007.
- Ύδρευση: Βοήθεια για την κατασκευή εξωτερικού υδραγωγείου, ολοκλήρωση της νέας δεξαμενής ύδρευσης και την ολοκλήρωση της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης.
- Αποχέτευση: Συμπλήρωση του προϋπολογισμού για το έργο της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης και της μονάδας επεξεργασίας.
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ:
- Προστασία από τη σκόνη.
- Να τηρηθούν οι όροι του Ι.Σ. Δήμου ΝΑΤΤΙΚΑΤ το 2007, δηλαδή οι υδρομαστεύσεις στο εξωτερικό υδραγωγείο του Κορυδαλλού και μερική αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου.
- Διαμόρφωση πλατείας παλιάς γέφυρας / και μικρή παρέμβαση στην παιδική χαρά.
Χθεσινές αντιδράσεις
Σφοδρή επίθεση προς τον δήμαρχο Μαλακασίου, το Νομάρχη και τον Περιφερειάρχη εξαπέλυσε χθες μέσω του ράδιο «Σταγών» ο πρώην Δήμαρχος κ. Χρ. Μαλακασιώτης.
Ο πρώην Δήμαρχος χαρακτήρισε την συζήτηση στον δήμο Μαλακασίου παρωδία και κατηγόρησε τον κ. Λιάτη ότι έχασε την ευκαιρία να πει όχι στην ίδρυση και νέου λατομείου όταν είναι γνωστό ότι σε απόσταση δύο χιλιομέτρων λειτουργούν άλλα δύο λατομεία αγνοώντας τις αντιδράσεις τόσο των κτηνοτρόφων, όσο και των επαγγελματιών της περιοχής.
Όσο για τον περιφερειάρχη είπε ότι αποτελεί μοιραίο άνθρωπο για την περιοχή.
Τέλος υπογράμμισε ότι παράνομα ο Νομάρχης έδωσε τις αδειοδοτήσεις λειτουργίας λατομείων και ότι θα εξετάσει την περίπτωση προσφυγής στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Συμπεράσματα
Το συμπέρασμα όλης αυτής της διαδικασίας, που ειρήσθω εν παρόδω, αφορμή έδωσε η αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για λειτουργία και νέου λατομείου, είναι ότι μπροστά στην πίεση του περιφερειάρχη εκείνο που κάνει τώρα η δημοτική αρχή είναι να επαναφέρει το θέμα των αντισταθμιστικών οφειλειών. Έτσι στο επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει εκ νέου το δημ. συμβούλιο και θα επανατοποθετηθεί επί του θέματος και όλα δείχνουν, ότι θα δώσει την άδεια. Όσο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αποτελεί ζητούμενο.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΊΑ

Σύλληψη αρχαιοκαπήλων στην Καλαμπάκα…

Τετάρτη, Φεβρουάριος 6, 2008 —

Την Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2008 πραγματοποιήθηκε η σύλληψη δύο αρχαιοκαπήλων, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, 56 και 52 ετών αντίστοιχα, ύστερα απο αστυνομική έρευνα (κατόπιν αξιολόγησης σχετικών πληροφοριών) των ανδρών του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμπάκας σε ύποπτο όχημα, γύρω στις 16:30, στο 23ο χλμ. της Εθνικής Οδού Τρικάλων-Ιωαννίνων. Στο όχημα βρέθηκαν δύο χάλκινες οινοχόες Κλασσικής Περιόδου (!!!), πέντε βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων διαφόρων τραπεζών, ένα συμβόλαιο προθεσμιακής τραπεζικής κατάθεσης 60.000 ευρώ, έξι συναλλαγματικές επιταγές συνολικής αξίας 130.300 ευρώ, έξι χρυσές λίρες, μία μισή λίρα Αγγλίας (παλαιάς κοπής), τέσσερα κινητά τηλέφωνα και μία ζυγαριά ακριβείας.

Η μεγάλη έκπληξη όμως ήρθε όταν το Τμήμα Ασφαλείας Τρικάλων σε συνεργασία με την ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (με έδρα τη Καρδίτσα) πραγματοποίησε έρευνα σε δύο σπίτια των συλληφθέντων στην περιοχή, όπου και ανακάλυψαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που κάλλιστα θα μπορούσαν να γεμίσουν ένα “όλοκληρο μουσείο”!!!
Τα συνολικά ευρήματα είναι:

α) (6) χάλκινα αγγεία κλασικής περιόδου.
β) (11) χάλκινοι πέλεκεις εποχής χαλκού.
γ) (2) λίθινοι πέλεκεις.
δ) (1) λίθινο ειδώλιο καθιστικής μορφής.
ε) (1) μαρμάρινη κεφαλή γενειοφόρου άνδρα, τμήμα ανάγλυφου Ρωμαϊκής Περιόδου.
στ) (2) μικύλες (διακοσμητικές) χαλκές.
ζ) (4) δακτύλιοι (1 αργυρός και 3 χάλκινοι)
η) (4) πόρπες (1 αργυρή 2 χαλκές κλασικής περιόδου & 1 χάλκη πιθανώς νεώτερη).
θ) (3) ενώτια χαλκά Ελληνιστικής περιόδου.
ι) Εξαρτήματα χαλκά απροσδιόριστης περιόδου.
ια) Χαλκά ειδώλια μικρού μεγέθους όρθιας ανδρικής μορφής, ελληνιστικών χρονών.
Ιβ) Χαλκά εξαρτήματα αγγείων γεωμετρικής και κλασικής περιόδου εκ των οποίων (6) ζωόμορφα, 1 ανθρωπόμορφο (πολεμιστής) Α 2 απλά εξαρτήματα.
ιγ) Χαλκό πλακίδιο με ανάγλυφο ανθρώπινης μορφής Ελληνιστικής περιόδου.
ιδ) (1) κιβωτίδιο με ανάγλυφη μορφή του Αγίου Γεωργίου, νεότερων χρόνων.
ιε) Μολύβδινο βλήμα σφενδόνης.
ιστ) (70) νομίσματα κλασικών ά ελληνιστικών χρόνων.
ιζ) (5) αργυρά νομίσματα Ρωμαϊκής Περιόδου.
ιη) (1) αργυρό Βυζαντινής Περιόδου.
ιθ) (1) αργυρό περιόδου φραγκοκρατίας.
κ) (1) αργυρό Οθωμανικό.
κα) (1) επάργυρο Οθωμανικό.
κβ) (2266) χαλκά νομίσματα Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου.
κγ) (150) χαλκά νομίσματα Ρωμαϊκής Περιόδου.
κδ) (235) αρχαία αδιάγνωστης περιόδου χαλκά νομίσματα.
κε) (61) χαλκά νομίσματα Βυζαντινής Περιόδου.
κατ) (3) χαλκά Οθωμανικά νομίσματα.
κζ) Χαλκά νομίσματα νεότερων χρόνων.

καθώς και ένας ανιχνευτής μετάλλων.

Όλα τα άνωθεν αντικείμενα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Καλαμπάκας και από περιοχές γειτονικών νομών (Κοζάνη, Γρεβενά) και μετά απο την παραλαβή τους απο της αρμόδια Υπηρεσία θα εκτεθούν ίσως στις προθήκες των ελληνικών μουσείων.

Η σημαντική αυτή σύλληψη οφείλεται στην σωστή και μεθοδική δουλειά του Διοικητή του ΑΤ Καλαμπάκας, κο Αθανάσιο Γραβάνη και τους άνδρες του

Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Τρικάλων κος Κοματσιούλης Κων/νος, ο Υποδιευθυντής κος Μπούρας Χρήστος, ο Διοικητής του ΑΤ Καλαμπάκας κος Γραβάνης Αθανάσιος και ο Διοικητής Ασφαλείας Τρικάλων κος Διαμαντής Ιωάννης.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΙΣΤΟΥΣ.........

Αρχαιοκαπηλία. Αρχαιοκαπηλία, Εποχή του Χαλκού, Κλασική Περίοδος, Τρίκαλα.


μερικά από τα ευρήματα

μερικά από τα ευρήματα

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΑΛΑΚΑΣΙ

* Malakasion (0Km)
* Panagia (5Km)
* Ampelochorion (6Km)
* Korydallos (7Km)
* Platanistos (7.8Km)
* Matonerion (9.2Km)
* Pefki (10.1Km)
* Anilion (10.5Km)
* Metsovon (10.8Km)
* Milea (11.3Km)
* Kallithea (11.5Km)
* Trygon (13.2Km)
* Kalomoira (13.6Km)
* Kastanea (13.6Km)
* Stefanion (14Km)
* Velonion (14.7Km)
* Amaranton (15.2Km)
* Kranea (15.5Km)
* Prionia (16.1Km)
* Chalikion (16.5Km)
* Kakoplevrion (16.6Km)
* Anthochorion (17.3Km)
* Votonosion (17.4Km)
* Anthousa (17.5Km)
* Milotopos (18Km)
* Tsepries (18.2Km)
* Orthovounion (19.1Km)
* Giarakarion (19.2Km)
* Myloi (19.4Km)
* Stagiades (19.6Km)
* (( Salaora )) (19.7Km)
* Katafyton (19.9Km)
* Nikaros (20.1Km)
* (( Vourdhaneli )) (20.3Km)
* (( Bara )) (20.3Km)
* Vlasangos (20.5Km)
* Kallirroi (20.6Km)
* Rachoula (20.6Km)
* Doliana (20.9Km)
* Tampouria (21.1Km)
* Mikron Peristerion (21.1Km)
* Elafion (21.2Km)
* Georgitsa (21.3Km)
* Lagkadia (21.3Km)

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΑΛΑΚΑΣΙ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

* Kitsonαsou (6.2Km)

* Varikσ (9.3Km)

* Sνmantro (15.5Km)

* Mavrovoϊni (18.5Km)

* Trypimιni (21.2Km)

* Pyrostiα (21.6Km)

ΑΠΟ ΜΑΛΑΚΑΣΙ ΕΩΣ....

* Mνa (13.1Km)

* Plαka (16.2Km)

* Aftiα Flιnga (21Km)

* Peristιri (21.3Km)

ΑΠΟ ΜΑΛΑΚΑΣΙ ΕΩΣ...

* Baltαs Rιma (2.5Km)

* Kastaniσtiko Rιma (21Km)

Αρχειοθήκη ιστολογίου

  • ▼  2008 (35)
    • ▼  Ιουνίου (2)
      • Ο ΞΕΝΏΝΑΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ
      • ΔΡΟΣΙΆ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ.....
    • ►  Μαΐου (33)

Είναι χρήσιμo αυτό το Blog ;

Η ΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ...